søndag 29. mars 2015

På tide med herding av planter

Nå har jeg "endelig" fått kjøpt meg noen planter jeg tenker å ha ute på platten min. Det kribler i vårfølelsen og jeg har lyst til å tyvstarte litt jeg også :-)

Når man skal sette ut planter så tidlig, har jeg skjønt at de må få litt tid på seg til å venne seg til temperaturen ute. Det er visstnok også noe med en solbeskyttelse som bladene må bygge opp. Derfor ble jeg anbefalt å sette de ut i noen timer midt på dagen i skygge og lunt for vær og vind i en ukes tid.

I dag er mine håpefulle ute for første gang. Kjøpte de i går, så her kaster jeg ikke bort tiden :-) Valg av planter ble i grunnen ganske enkelt for meg. Jeg var innom Moseplassen og Anne hadde lagt ut en liste med 23 planter som tåler litt frost og trives i krukker. Genialt! Til alt overmål hadde hun i tillegg satt en * ved de nektarrike sortene. Jeg har lyst til å bidra til økning i humlebestanden og ønsker derfor å ha noe å by på som kan friste humlene til min hage. Om jeg lykkes gjenstår å se. Fuglene kom ikke... selv om jeg hadde mye godt på menyen :-)

Perleblomst og Klosterklokke(?)

Ranunkler og Vårlyng

Primula Touch Me

Det jeg ikke er helt sikker på, er hvor jeg skal sette plantene når jeg nå skal ta dem inn?! Rett inn i stuetemperatur høres ikke helt riktig ut... Tror jeg får sette de inn i boden. Der er det lyst og svalt. 

Maj Brit


lørdag 28. mars 2015

Overvintring av fuksia

Det var ikke bare georgineknollen jeg prøvde å få til å klare vinteren ( fred over dens minne). Jeg har også en fuksia som jeg har prøvd meg på. Leste meg opp, som vanlig, på gode tips på nettet og avtalte med en tante at hun skulle ha den i kjelleren sin i vinter. Hun har en kald og mørk kjeller og hun ga den litt vann til jul. I går kveld hentet vi den og spenningen var stor på om den hadde klart seg.




Så langt mitt utrente øye kan se, ser det ut til at det er liv i denne planten! Nå får jeg bare se om jeg klarer å vekke den. Jeg klipte så vidt litt av greinene og sprayet de med vann. Har plassert den i boden under samme lys som spirene. Så nå krysser jeg alt jeg har av fingre og tær på at dette skal gå bra. Har du noen gode råd til meg på veien, hører jeg svært gjerne fra deg.

Maj Brit

fredag 27. mars 2015

Påskeri

Mener å huske fra jeg var lita at stort snøfall på slutten av vinteren ble kalt for påskeri. Det var kanskje det vi opplevde i går, for stort snøfall var det i alle fall! Heldigvis, får jeg si, hadde jeg ikke satt ut noen blomster som kunne blitt ødelagt. Selv om jeg har hatt god lyst til det lenge allerede.

Det jeg imidlertid hadde satt ut var de nye hagestolene mine. De kjøpte jeg da jeg hadde besøk av mammaen min forrige uke. Mamma erta meg og sa at det måtte være noe med de stolene, for det har ikke vært En eneste soldag etter det...  Vel, jeg får bare håpe at det ikke slår til resten av våren og sommeren også :-) 






Ha en riktig fin påske alle sammen! 

Maj Brit

mandag 23. mars 2015

Tid for prikling

Da har jeg priklet for første gang i mitt liv. Apropos nye ord jeg har lært siste året - å prikle visste jeg virkelig ikke hva var :-)Spirene mine ser ikke akkurat store og sterke ut. Jeg sådde 1. mars, så jeg vet ikke hva jeg skal forvente, men jeg synes de har stått på stedet hvil de siste dagene. Jeg bestemte meg derfor for å prøve meg på neste steg.

Jeg så en demonstrasjonsvideo fra Moseplassen om hvordan jeg skulle gå frem. Godt at det legges ut slik informasjon for sånne som meg :-)





I alt fikk jeg 22 spirer av solhatt og 13 spirer av flittig Lise. Spesielt spirene fra flittig Lise var utrolig små og puslete. Nesten ikke røtter på. Det var derimot ganske lang rot på spirene til solhatten, selv om den ikke var spesielt stor " over bakken". 

Frøene fra Oldefar Alfs blomst ble det dessverre ingenting av. Veldig synd for det hadde vært så ekstra gøy å få til denne. Kanskje jeg gjorde noe feil da jeg lagret frøene. Jeg bare tørket de og la de vekk i en lukket beholder i romtemperatur. Skulle de kanskje ligget kaldt i et kjøleskap, eller kanskje i fryseren? Jeg vet ikke. 

Det ble heller ingenting av georgineknollen jeg plantet. Jeg gjorde sikkert noe feil i lagringen av den også. Litt synd, men jeg gir ikke opp. Har allerede investert i nye knoller som jeg skal plante i begynnelsen av april. Gleder meg!


Nå står alle spirene under lys, inne i et nyinnkjøpt minidrivhus plassert i boden. Håper det gir en passe kald og passe lys tilværelse som de vil trives i. Lysrørarmaturet, av typen IP65 D-merket, kjøpte jeg på Biltema. Det skal tåle utsatte miljøer som vaskehaller etc. og jeg valgte 6500 kelvin lysstoffrør som jeg håper gir nok hvitt lys til plantene.

Så, nå er det bare å vente og om i alle fall noen av dem overlever :-)

Maj Brit 










mandag 16. mars 2015

X-Faktor farge blå

På en balkong i byen
Dette er mitt neste bidrag i Moseplassens x-faktor konkurranse.
Bildet er tatt på balkongen min da vi bodde i Oslo. Jeg prøvde så godt jeg kunne å skape litt hygge i en ellers grå og litt trist bakgård med mye betong. Nå som jeg har bodd på landet i snart to år, klarer jeg ikke helt å se for meg hvor trang og liten den balkongen faktisk var! Men, vi hadde utrolig mye glede av den likevel, det skal sies :-)



Hvis du vil se flere bidrag i konkurransen kan du klikke her.

Maj Brit

torsdag 12. mars 2015

X-faktor farge hvit

Jeg har lyst til å nominere min Syrinhortensia til denne runden av X-faktor fra Moseplassen. Jeg plantet den i fjor vår og har skjønt det slik at den kan bli 2-3 meter høy. Min var veldig liten da jeg plantet den og den rakk ikke å bli mer enn ca 1/2 meter høy før høsten kom. Gleden var derfor ekstra stor da den på tross av sin beskjedne høyde ga Mengder med hvite nydelige blomster! Utrolig morsomt å oppleve. Er det rart jeg har blitt en skikkelig hageentusiast på rekordtid!


Du kan se flere hvite skjønnheter her. Utrolig mye fint, så en titt innom anbefales på det varmeste. 

Maj Brit 

søndag 8. mars 2015

X-Faktor farge ROSA

Nybegynnerflaks?
Da jeg først så utlysningen av konkurransen som Anne fra Moseplassen la ut, tenkte jeg at dette nok ikke er noe for en nybegynner som meg. Men, så tenkte jeg på nytt. Jeg er utrolig stolt over hva jeg fikk til i mitt første år som hageeier i fjor, så hvorfor ikke vise det frem til andre? Jeg er ydmyk i forhold til hva mange får til, men som sagt også veldig glad og fornøyd med det jeg selv fikk til. Under ser dere bidraget mitt til konkurransen. Jeg vet dessverre ikke hva rosen heter, da jeg på kjøpstidspunktet var mer opptatt av utseende enn navn :-) Tenk at jeg klarte å beholde rosebusken hele sommeren! Bildet er tatt 28. september i fjor. 



Vil dere se andre bidrag i konkurransen, eller delta selv kan dere klikke her

Maj Brit

Løkene mine spirer!

I høst utvidet jeg skråningen med et bed i nedkanten ut mot plenen. Der plantet jeg noen stauder, men mest blomsterløker. Staudene jeg satte ned var Storstjerneskjerm Astrantia major, Aksveronica Veronica spicata Nana Blauteppich og Steppesalvie Salvia nemerosa Blaukønigen.

Når det kommer til blomsterløkene ble jeg nok litt revet med kan du si. Samboeren min bare ristet på hodet og lurte på om det var bra med meg. Jeg plantet over hundre stykker - Tulp.Mistress+Nars.P.Pride, Topp-og Tangoliljer (8 sorter), Blåstjerne, Tulipan Paradijs og Tulipa double early Peach Blossom.

I løpet av natten har det blåst veldig her og nesten all isen som lå over bedet har blitt borte. Jeg har sett med undring på andres bilder hvor skudd kommer opp gjennom is og snø. Og tror du jammen ikke at det har skjedd her også! Fascinerende å se livskraften de har. Rett og slett til å bli glad av :-)





Maj Brit 

lørdag 7. mars 2015

Jippi! Vi har hengt opp fuglekasse.

Som jeg har nevnt tidligere, har jeg lyst på småfugler i hagen min. Så langt uten resultater, men i dag fikk jeg endelig hengt opp min første fuglekasse. Sakte men sikkert tenker jeg å fylle hagen med ting som kan friste til "innflytting". Samboeren stiglet seg opp på taket av carporten for å komme høyt nok. Jeg turte nesten ikke se på, men jeg måtte for det skulle jo dokumenteres med bilder :-)





Jeg ble veldig fornøyd med resultatet. Tror til og med jeg kunne tenkt meg flere på samme veggen, men vi får se. Det er vel også noe med at de ikke skal henge for nært hverandre? 

Maj Brit

torsdag 5. mars 2015

Kan det være en liten spire jeg ser?

Næmmen! Hva er det jeg ser i plantekassa!? Dette må da være en liten spire av et solhattfrø!?

Nå kjenner jeg at det virkelig begynner å krible av forventning. Jeg ble rett og slett glad da jeg så denne lille rakkeren. 

De andre frøene er ikke å se, men det har jo ikke gått mange dagene. Kanskje de kommer de også. Tjo hei hvor det går :-) 

Maj Brit

onsdag 4. mars 2015

Georgineknoll

Ups, nå vet jeg ikke helt om jeg kanskje har gjort noe dumt. Fikk en nyhetsmail fra Bakker i går om hagetips i mars. Der sto det at georgineknollene kunne plantes nå. Uerfaren som jeg er tar jeg jo mer enn gjerne i mot råd. Så det bar i vei inn i boden for å finne knollen min. Ja, for jeg har bare en. En liten knoll, som jeg ikke helt husket hvor jeg hadde lagt... Men, til slutt fant jeg den og satte ivrig i gang med plantingen. (Lite visste jeg om at jeg senere på kvelden skulle lese anbefalinger om å vente med å plante de til ca en måned før de kan settes ut.)

Jeg fant frem en ganske stor krukke og fylte bunnen med lecakuler, med duk over. Deretter fylte jeg på med jord iblandet kugjødselkompost... Aner ikke om den blandingen er bra. Kanskje jeg skulle brukt såjord? Deretter plantet jeg knollen i jorda, etter at den hadde ligget en liten stund i vann. Den så nemlig så innmari inntørket ut. Vet jo i sannhetens navn ikke hvordan de skal se ut, men dette var stusslige greier. Og så leste jeg senere på kvelden at de skal plantes i små potter... Ja, ja, det skal ikke være så enkelt.

Vel, i og med at jeg ikke har mer enn en knoll, får jeg vel tåle det, hvis dette gikk rakt åt skogen. Vi får se. Gøy er det i alle fall! 

Maj Brit

mandag 2. mars 2015

Vårrengjøring

I løpet av vinteren har det blitt strødd rimelig mye grus ute på gårdsplassen for å unngå beinbrudd og det som verre er. I dag kom sønnen min inn og sa at han ville koste den vekk. Han skulle sykle. Det ble en fin anledning for meg til å komme meg ut og hjelpe han.



Det ble riktig så fint resultat. Etterpå gikk jeg meg en runde i hagen for å se hvordan det sto til med plantene mine. Da ble jeg ganske så overrasket. Flere av trærne mine har fått "museører" og syrinbuskene jeg har fått av mormor ser ut til å ha overlevd! Lykke!!! 




Maj Brit

søndag 1. mars 2015

Hjelp, nå har jeg sådd!

Det kribler av forventning, jeg har bestemt meg for å prøve å så sommerblomster fra frø. Det er jo et risikoprosjekt, kan du si, men får jeg det til blir det jo vanvittig gøy. Går det ikke, er det ikke krise. Har ikke akkurat ruinert meg på innkjøpet, mye dyrere å kjøpe ferdige blomster til sommeren!

Var på hagesenteret tidligere i uka for å kjøpe inn nødvendig utstyr. Der møtte jeg en hyggelig dame som hjalp meg å finne det jeg trengte. Jeg sa at jeg var nybegynner i faget og hun foreslo hvilke blomster det erfaringsmessig er lett å lykkes med. Jeg kom hjem med Flittig Lise, Månedslavatera, Fløyelsblomst Signet og Fargekrage. Har også kjøpt en pakke med solhattfrø på nettet. Jeg har litt lyst på blomster som tiltrekker seg humler og bier, så jeg håper noen av disse gjør det.

I dag fikk jeg de første frøene i jorda, med god hjelp av sønnen min :-) Vi plantet også noen selvplukkede frø fra en blomst etter Oldefaren til sønnen min. Jeg vet ikke hva den heter, men det hadde jo vært ekstra stas å lykkes med den. Vi venter i spenning!


Maj Brit