mandag 27. april 2015

Neste prosjekt - Gjerde rundt tomta

Nå er vi endelig i gang med arbeidet med å sette opp gjerde rundt tomta, eller i alle fall rundt mesteparten av tomta. Gjerdet har ligget klart i carporten siden 27. mars.


Valget falt på et plastgjerde fra Norgesgjerde. Det var i grunnen et enkelt valg - nesten helt vedlikeholdsfritt og like pent å se på. Helt etter min smak :-)

Det første som må gjøres er å grave dype hull (ca 60 cm) til stolpene. De skal vi støpe fast for å få et stødig resultat.



Tolv hull i tallet, på den lengste strekningen. Puh, så her er det bare å stå på :-) Gleder meg veldig til å få det opp. Tenker det vil gjøre hele tomta mer definert og, forhåpentligvis, enda koseligere. 

Maj Brit

søndag 26. april 2015

Så-fiasko?

Vel, hva skal man si... Såing er ikke for nybegynnere, såpass har jeg erfart. Visste at det kanskje ikke ble helt enkelt, men jeg ante ikke at det skulle bli så vanskelig! "Damen i butikken" sa jo at de jeg kjøpte var av de enkle...

Nei, som jeg har sagt før; jeg har stor respekt for de som er flink til haging. Det er slett ikke enkelt, men utrolig gøy :-)

Jeg har mest sannsynlig gitt spirene for lite lys og for mye varme i starten. De ble lange og tynne. I et forsøk på å redde noen av Fargekragene prøvde jeg å "toppe" de. Mener å ha lest et sted at noen toppet plantene og satte "toppen de tok av" rett ned i ny jord. Og så vokste det ut nye røtter på denne delen... Vel, tiden får vise om jeg har husket rett. Pyntekorgen vet jeg rett og slett ikke hva jeg skal gjøre med. Der er stenglene tykkere, men de er også veldig lange.

Fargekragene før jeg gjorde noe med de.

Fargekragene etter toppingen.

Pyntekorgen min :-(


Jeg har også sådd Solhatt og Flittig Lise. De har det motsatte "problemet", de er fortsatt små. Men, så lenge det ser ut til å være liv i dem, lar jeg de stå.

Georgineknollene mine er imidlertid rukket å bli ganske store og robuste nå. Det er kun en knoll, av seks, som ikke er kommet opp. Det er jeg jo utrolig godt fornøyd med. Gleder meg til å plante de ut i større krukker.

Maj Brit

torsdag 23. april 2015

Hva har overlevd vinteren

Nå har oppgjørets time kommet. Hvilke planter har overlevd første vinteren i hagen min? Jeg må innrømme at dette har jeg tenkt mye på og ventet spent på gjennom hele vinteren. "Enn om ingenting kommer opp igjen?"

Og for en lykke! Gjennom de siste ukene har den ene etter den andre planten dukket frem. Små spirer som vitner om overlevelsesvilje og en ny start. Hjertet har banket opprømt hver gang et nytt tegn til liv har vist seg. Så heldige vi er, vi som har hage. Få lov til å følge med på denne oppvåkningen av naturen på nært hold. At jeg ikke har vært bevisst på det før! Så mye jeg har gått glipp av! Føles som om jeg tidligere bare har gått rundt i en døs. Har vel tatt endringene i naturen for gitt og egentlig ikke lagt merke til de. 



Jeg har fire Peoner. Alle spirer! Har hørt at det kan ta noen år før de blomstrer, men det kan jeg vente på. De er så vakre! 



Løyntnatshjerte var en av de første som kom. Siste bildet er tatt i går.


Begge de to små avleggere fra min mormors syrinbusk ser ut til å stortrives hos meg :-) Disse var jeg ekstra spente på i og med at de har stor affeksjonsverdi for meg. 


Jeg har tre Astilber i ulike farger. Alle ser ut til å komme. Disse må jeg flytte om ikke lenge. De står i full sol nå og jeg har i ettertid skjønt at de liker litt mer skygge. 


Til og med klematisen min har begynt å spire, som den siste i rekken. Jeg har også en rosebusk som har begynt å få små røde museører. 

Ellers ser det ut til at også alle prydbuskene og bærbuskene har overlevd. Ja, foreløpig kan jeg ikke se noe som ikke har det! Tenk! I min hage! Kunne ikke vært mer fornøyd :-) Regner med at det er to hovedgrunner til at jeg har lykkes i vinter. Først og fremst har vinteren vært ganske mild i år. Dernest har jeg ikke angret på at jeg ba om råd fra en fagperson (tusen takk Mette Paulsrud) og prøvde å følge de. Det var nok lurt av meg :-) Gleder meg virkelig til å følge med på utviklingen fremover. 

Maj Brit 

søndag 19. april 2015

Sommerfugllavendel

Ja, da har også jeg vært på min første hagemesse. Jeg har gledet meg lenge til dette og det var ekstra hyggelig at mannen i huset hadde lyst til å være med meg. Vi dro avgårde tidlig lørdag morgen, sånn at vi var der da det åpnet kl. 10.00. Det er jeg glad for, for jammen ble det folksomt etterhvert.



Det var utrolig mye fint å se. Nesten litt for mye for en nykomling som meg. Må innrømme at jeg mistet litt rom og retningsfølelse, men for de som kjenner meg er jo ikke akkurat det noe nytt. Gått meg bort før jeg...

Jeg hadde kanskje trodd at det skulle være litt flere messetilbud der, sånn at man kunne gjøre "et kupp", men der ble jeg skuffa. Ellers er jeg utrolig fornøyd med dagen. Det var litt greit å få se, ta og føle på mange av de produktene jeg før bare har sett på nettet. Kjøpte ikke så mye men fikk med meg noen Hosta-løker, tre små fuksia planter og tre sommerfugllavendler. Og det beste, jeg kjøpte boka "Stauder for norske forhold" av Tommy Tønsberg. Den har jeg hatt lyst på en stund. Gleder meg til å lese i den :-)




Maj Brit

lørdag 11. april 2015

Resultater av herdingen

Ja,  hva skal man si. Det er ikke så lett å lykkes med alt man prøver seg på. Men det er ikke hel-svart heller.



Først til de som ikke klarte seg. Værst gikk det med Ranunklen. Den visnet helt bort. Primulaen mistet alle blomstene og har fått noen skadde blad, men jeg tror kanskje den overlever. Det har ikke vært så veldig kalde netter, tre fire minus, men det ville seg ikke for disse. Selv om jeg ventet en uke med å la de overnatte ute.



Så til de som har klart seg. Stemoren er nok den tøffeste i klassen. Den fikk veldig kort herding og har ikke vist antydning til misnøye med å stå ute hele tiden. Vårlyngen er også en hardhaus. De to siste går det også bra med, men de tar jeg fortsatt inn på kvelden. De var ute i en natt, men hang skikkelig med nebbet dagen etter, så det tørr jeg ikke igjen. I alle fall ikke på en god stund. 

Og så jeg bare fortelle; For noen uker siden prøvde jeg meg igjen på å plante georgineknoller. Denne gangen nyinnkjøpte fra Plantasjen. Seks stykker i alt. I dag har de to første begynt å spire! O'lykke! 



Maj Brit

fredag 10. april 2015

Humla har kommet!

Jaaa, nå har humla også våknet her i min hage. Jeg jaktet på et bilde av den i hele dag og fikk til slutt  et "i farta" bilde. Den satt rett og slett ikke lenge nok på ett sted til at jeg rakk å ta bilde.


Jeg ble så glad da jeg så den. Tenk, glad for å se en humle! Ja, jeg sier det igjen, det er mange ting som har endret seg etter at jeg fikk meg hage. Det er ikke bare det at jeg lærer meg mange nye ord, jeg har også blitt skikkelig engasjert i alt som har med hage å gjøre. Jeg har virkelig fått opp øynene for denne flotte hobbyen og (for mange) livsstilen. Så, når humla viste seg for meg i dag ble jeg oppriktig glad inni meg. 

Ellers så fikk jeg raket ferdig plenen i dag. Det er en sabla tung jobb, men det føltes deilig etterpå. Plenen er jo en ganske vesentlig del av hagen, så jeg håper jo jeg klarer å holde den fin. Har kjøpt inn fullgjødsel som ligger klart til første regnskyll, så her skorter det i alle fall ikke på pågangsmot :-) 

Maj Brit 

mandag 6. april 2015

Årets første byggeprosjekt

Da er vi i gang med årets første byggeprosjekt. Ja, jeg sier første, for blir det som vi har tenkt blir det nok noen flere i løpet av våren og sommeren. Deilig å være i gang!

Vi har nå begynt på "resten" av bedet som skal være rundt platten. Innerst mot leveggen, mot naboen, har vi valgt å lage en benk i enden av det opphøyde bedet. Mellom bedet vi bygde i fjor og dette bedet, er planen å legge inn et trappetrinn.



Først måtte det litt graving til. Jeg fjernet grastorva og ca 15 cm av jordlaget under. Denne gropen fylte vi så med grus.




Mannen i huset fikk virkelig prøvd seg i dag. Uvante bevegelser for en kontorkropp og nesten bortgjemte muskler ble virkelig satt på prøve. Tror nok han blir litt støl i morgen... 



Jeg ble veldig fornøyd med resultatet. Nå gjenstår det bare å sette på kantlister på bedet og legge natursteinfliser på fremsiden av benken. I tillegg til å legge på en benkeplate selvfølgelig. Vi har lyst på en av stein, men vi får se hva vi får råd til. 

I bedet tenker jeg å prøve meg på urter. Det må jo passe perfekt til utekjøkkenet :-) 

Ellers så fikk jeg raket store deler av plenen i dag. Fy søren så tungt det var!!! Jeg og nabokona holdt på med det samme og var skjønt enige om at det er godt det kun skal gjøres en gang per sesong. 

Maj Brit